Training registratie echo kwaliteitsregister

Training termijn en/of biometrie ten behoeve van registratie

‘Hands-on training voor 1 april 2024’

 

Investeer in skills en kennis

Je kunt bij Echoxpert zowel theorie-onderwijs, praktijkonderwijs als een combinatie daarvan volgen, afhankelijk van waar jouw behoefte ligt. Aan alle scholingen worden accreditatiepunten toegekend. Wij hopen bovendien dat we met ons aanbod echoscopisten kunnen motiveren om vérder te kijken dan de eisen van het kwaliteitsregister. Uit ervaring weten we bijvoorbeeld dat het volgen van één hands-on training lang niet altijd een voldoende basis biedt om de volgende logboekbeoordeling te behalen.

 

Ons advies is investeer nú meer in jouw basiskennis en jouw basisvaardigheden, zodat je sneller op het gewenste niveau komt. Fris je theoretische kennis op over datering van de zwangerschap, vaginale echoscopie, beeldoptimalisatie en pathologie in het eerste, tweede en derde trimester. En misschien wel de belangrijkste aanbeveling: neem deel aan onze hands-on training over de US clock methode. Deze methode leert je hoe je ALTIJD op een eenvoudige manier in het juiste vlak kunt komen. De US clock methode wordt tot nu toe door alle deelnemers als zeer waardevol beoordeeld. Tot slot: ben je ervan bewust dat je niet leert van jezelf, maar je leert door samen met iemand anders echo’s te maken. Dus neem je collega die ook echo’s maakt mee!

 

Voor echoscopisten die vóór 1 april 2024 nog een hands-on training voor 4 accreditatiepunten moeten volgen op het gebied van biometrie en/of termijn organiseren we beide trainingen in 2 delen: een online theorie-deel en hands-on praktijkdeel bij Echoxpert in Amsterdam. Speciaal in de avonden en weekends gepland vanwege de korte termijn! Bekijk de inhoud en meld je onderaan de pagina aan via het aanmeldingsformulier. Vol is vol!

 

Training biometrie

 

THEORIE

90 minuten online

In deze cursus kijken we kritisch naar jouw biometrie metingen en leer je aan de hand van de Ultrasound Clock methode om systematisch de biometrievlakken op te zoeken en te optimaliseren. Lastige praktijksituaties komen hierbij uitgebreid aan bod. Ook is er aandacht voor de juiste instellingen van het echo-apparaat (o.a. depth, gain, focus en vergroting). Tot slot zullen de deelnemers elkaars biometrie-logboeken (geanonimiseerd en niet herleidbaar tot echoscopist) scoren en bespreken we wat goed gaat én/of hoe het vlak of de meting verbeterd zou kunnen worden. Deze training geeft je meer handvatten om een biometrie nauwkeuriger uit te voeren en biedt oplossingen in lastige praktijksituaties.

 

PRAKTIJK

150 minuten

Tijdens het hands-on gedeelte zullen alle deelnemers bij dezelfde proefpersoon alle biometriemetingen verrichten (HC, AC en FL) met behulp van de US clock en zal de docent concrete aanwijzingen geven voor het optimaliseren van het echoscopische beeld en de metingen. De docent zal de instellingen steeds (laten) wijzigen om het effect hiervan op het beeld en de meting te laten zien. De biometriegegevens van de deelnemers worden onderling met elkaar vergeleken om inzicht te krijgen in het effect op de percentielwaarden.

 

Na het volgen van de cursus:

 1. Kent de cursist de eigen verbeterpunten t.a.v. de biometriemeting.
 2. Kan de cursist de US Clockmethode hanteren bij de uitvoering van biometriemetingen.
 3. Kan de cursist de biometrievlakken optimaliseren met US Clockmethode
 4. Kan de cursist de instellingen van het echo-apparaat gebruiken om het echobeeld te optimaliseren.
 5. Kent de cursist de mogelijkheden, beperkingen en valkuilen van het onderzoek en zichzelf.

 

Training termijn echo

 

THEORIE

90 minuten online

In deze cursus behandelen we de beeldherkenning in het eerste trimester van week 4 tot en met week 13 en het nauwkeurig uitvoeren van een termijnecho. Een ideale opfrisser dus!

 

Aan de hand van het protocol ‘Zwangerschapsdatering’ van de NVOG wordt de methode van een goede CRL-meting besproken. We richten ons ook op de wand en vorm van de uterus, het vruchtwater, de dooierzak, meerlingen, embryonale bewegingen en belangrijke embryonale structuren. Uiteraard is er aandacht voor de juiste instellingen van het echo-apparaat in het eerste trimester. CRL-logboeken van de deelnemers (geanonimiseerd en niet herleidbaar tot echoscopist) zullen plenair beoordeeld en gescoord worden. De scores worden vergeleken en de verschillen besproken.

 

PRAKTIJK

150 minuten

Tijdens het hands-on gedeelte zal er geoefend worden met een systematische aanpak waarbij de eerder besproken structuren bekeken zullen worden. Alle deelnemers verrichten abdominale CRL-metingen en de docent geeft concrete aanwijzingen voor het optimaliseren van het echoscopische beeld en de CRL metingen. De docent zal de instellingen steeds (laten) wijzigen om het effect hiervan op het beeld en de meting te laten zien. De metingen van de deelnemers worden onderling met elkaar vergeleken om inzicht te krijgen in het effect op de datering.

 

Na het volgen van de cursus:

 1. De cursist kan de ontwikkelende (vroege) zwangerschap op het echobeeld herkennen.
 2. De cursist kent de opties en voordelen van een gestructureerde aanpak van een vitaliteits- of termijnecho.
 3. De cursist kent de eisen voor de juiste mid sagittale doorsnede voor CRL-meting.
 4. De cursist kan normale anatomische structuren op juiste wijze in beeld brengen volgens de US clock.
 5. De cursist krijgt inzicht in persoonlijke manier van meten en hoe deze te optimaliseren.
 6. De cursist kent de settings van het echo-apparaat voor de juiste beeldoptimalisatie.
EchoXpert Academy logo in raam

Algemene informatie

DoelgroepBasis echoscopisten die vóór 1 april 2024 4 accreditatiepunten hands-on
training moeten behalen om in het kwaliteitsregister vermeld te blijven
staan.
UitgangsniveauDe deelnemer is gecertificeerd voor basis echoscopie.
Niveau trainingBasis
StudiebelastingTotaal ca. 5 uur theorie én praktijk (incl. voorbereiding)
PrijsTheorie €150
Praktijk €450
VoorbereidingVoorbereidende opdracht & bestuderen theorie
AccreditatieEr zijn 4 punten te behalen bij BEN & KNOV

Data trainingen lokatie echoxpert

Onderstaand vind je de actuele trainingsdata op locatie EchoXpert te Amsterdam. Het is ook mogelijk om een groepstraining of individuele training incompany te volgen! Schrijf je in via het aanmeldformulier. In geval van een groepstraining nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op om e.e.a. kort te sluiten.

Training Biometrie


Theorie (online): wo 7 februari 19.00-20.30u en ma 11 maart 18.30-20.00u

 

Praktijk: zo 11 februari 2024 en zo 17 maart 2024 (ochtend en middag sessies afhankelijk van aantal inschrijvingen)

Training Termijnecho


Theorie (online): di 6 februari 19.00-20.30u

Praktijk: zo 11 februari 2024 en zo 17 maart 2024 (ochtend en middag sessies afhankelijk van aantal inschrijvingen)

Meld je hier aan voor de echoscopie training

Vul onderstaand aanmeldingsformulier in om onze echoscopie training te volgen of informatie aan te vragen.

Aanmeldingsformulier

 • Noodzakelijk voor op certificaat na afloop training
 • Noodzakelijk voor op certificaat na afloop training
 • Noodzakelijk voor op certificaat na afloop training
 • S.v.p. adres invullen ten behoeve van de facturatie
 • invullen als deze relevant is in verband met facturatie. Anders leeglaten
  **voorkeur aangeven geeft geen garantie op plaatsing dagdeel. Indeling is afhankelijk van aantal aanmeldingen en wordt z.s.m. gecommuniceerd.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief

We brengen regelmatig een nieuwsbrief uit met daarin informatie over de laatste ontwikkelingen op echogebied, interessante artikelen en het aanbod van onze trainingen, theoretische bijscholingen en casuïstiekbesprekingen.

Ben je geïnteresseerd in de nieuwsbrief? Meld je hier aan.

Let op! Voorkom dat onze nieuwsbrief in uw spam folder terechtkomt. Hoe, dat leest u hier (opent in nieuwe tab).